Saturday, 3 November 2012

Fakta Sains Yang Jarang Kita Dengar !


                                                                             Assalamualaikum :)

Haii Haii hihi . i'm totally bored so i pick up my lappy n open my blogg #aish belit2 lidah lee speaking nie .
haha okayy disebabkan terlalu bosan , n malas nak tengok drama dekat tv yang semakin hari semakin cliche oh myyy , pleasee siarkan lah cerita yang berilmu sikit plizz huhu :( geram nie haha . hurm so aku surf internet , n guess what , i found this fact ! haa so nak kongsi kat korang2 , biar ilmu kita lebih luas lagii . Especially to science students , elok bace bende2 gini dari komik2 tuu :3 hihi . 


1. Bentuk air hujan tidak sama dengan bentuk air mata. Bentuk air hujan adalah bulat.

2. Benda padat yang dipanaskan akan terus berubah jadi gas, tidak perlu jadi cecair lebih dahulu.

3. Gorila tidur di sarang yang dibuat dari ranting-ranting pohon dan dedaunan. Jantan biasanya tidur di tanah, sementara betina tidur di sarang di atas pohon. ( see , haiwan pun tahu erti 'gentlemen' ,, salute depaaa hihi :D )

4. Sebagian besar proses pencernaan terjadi bukan di perut, tapi di usus halus.

5. Cairan merah yang keluar dari daging stik setengah masak adalah bukan darah, tetapi mioglobin, iaitu“sepupu” darah yang ada di gentian otot.

6. Beg shopping dari kertas dan plastik sama-sama mempunyai sifat buruk. Beg plastik susah diurai, sementara beg kertas memerlukan tenaga yang banyak semasa pembuatannya. ( moral of the story , lepas nie bagi kami beg kain okayyy :D )

7. Bulu beruang kutub itu transparen, bukan putih. ( nie betul2 tak penah dengar ) Kulit mereka juga bukan putih, melainkan hitam. Ketika berada di kawasan panas dan lembap, kulit mereka boleh menjadi warna hijau kerana lumut. ( woah macam Iguana :O )

8. Pemetaan lidah yang menentukan bahagian tertentu untuk mengecap rasa tertentu itu adalah tidak benar. Seluruh rasa dapat dikecap oleh semua bahagian lidah. ( nampok tak , kite kene tipuu dari kecik haha )

9. Ketika Anda hidup, otak berwarna merah muda. Ketika anda meninggal, otak berubah jadi kelabu.

10. Merkuri bukan satu-satunya cairan metal. Gallium (Ga) berbentuk pepejal pada suhu ruangan, tapi akan meleleh ketika diletakkan di tangan. Cesium (Cs) dan fransium (Fr) juga boleh mencair di sekitar suhu bilik

11. Ikan Lumba-lumba tidak minum air laut. Mereka mendapat cairan dari makanan yang mereka makan. Minum air laut boleh membuatkan mereka sakit, bahkan mati.

12. Union Soviet adalah negara pertama yang berjaya mendaratkan pesawat di bulan. Tahun 1959, Luna 2 berjaya mendarat di bulan. Tahun 1966, Luna 9 juga mendarat di sana. Empat bulan kemudian, Amerika Syarikat baru berjaya mendaratkan pesawat mereka, Surveyor I. ( so Amerika bukan kuasa besar dari dulu hihih >.< )



so thats all for todayy , hihi macam banyak tapi sebenarnyaa sikit jeee kannn . okayy jumpa lagi next  time :D eh nanti dulu , thanx to Mister --" Google ! n the blogger  ! xD


Last but not least , nah ambil niee ! :D Just for youuuu ...

oh myyyy please i want some >.<


Hihi saje masuk gambar niee , nampak menawan kan hahaha >.< jangan ngidam udoh le yeee :3 okay bubyeee ! :) Assalamualaikum ..
# nampak macam aku yang lebih ngidam that's why upload kih kih kih xD


11 comments:

  1. yeahh ak baca fakta2 kat atas tu tp tp mcm ada yg beberapa2 yg tak betul jer..hhaaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha aku pun taktahu , Wallahuallam hihihi XD

      Delete
  2. wah best ni bnyk fakta rare :D

    ReplyDelete
  3. hehehe..akk dr sekolah pai da msuk u mmg xminat sains..sbb 2 kt u akk decide amik akaun..p nice info..baru tauu

    ReplyDelete
  4. Perkongsian yang menarik`
    Singgah sini baca entri & FOLLOW sekali :-)
    Jumpa link dalam Kelab Blogger Ben Ashaari
    Salam perkenalan ^_^

    http://engkumuzahadin.blogspot.com/

    ReplyDelete
  5. nice entry..teruskan buat entry macam ni..saya suka baca.. thumbs up!!

    ReplyDelete
  6. Blogwalking ! Follow Blog Ni Kalau Sudi :)

    http://mynameishafizah.blogspot.com/

    ReplyDelete
  7. Hello!
    After visiting your blog, I invite you to join us in the "International Directory Blogspot".
    "International Directory Blogspot" It's 159 Countries and 5920 Websites !
    Missing yours join us
    If you join us and follow our blog, you will have many more visitors.
    It's very simple, you just have to follow our blog, enter your Country and your blog url in a comment, and you will be automatically integrate into the Country list.
    We are fortunate to be on the Blogspot platform that offers the opportunity to speak to the world and to share different passions, fashion, paintings, art works, photos, poems.
    So you will be able to find in different countries other people with passions similar to your ones.
    I think this community could also interest you.
    We ask you to follow the blog "Directory" because it will give you twice as many possibilities of visits to your blog!
    Thank you for your understanding.
    Please follow our blog, it will be very appreciate.
    I wish you a great day, with the hope that you will follow our blog "Directory".
    After your approval to join us, you will receive your badge
    We ask that you follow our blog and place a badge of your choice on your blog, in order to introduce the "directory" to your friends.
    Regards
    Chris
    I follow your blog, I hope it will please you
    To find out more about us, click on the link below:
    http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/

    ReplyDelete
  8. Wah,,info menarik dik :)
    salam kenal..singgah sini & follow..
    klu sudi follow kak juga..:)

    ReplyDelete