Saturday, 10 November 2012

Pointer Ohh Pointer :)

                                                                 Assalamualaikum :)



Haii Haiii hihihi , before i begin , i wanna say ALHAMDULILLAH ! sebab apa eh ?? sebab result sem 1 haritu da diumumkan , n aku dapat .. ehem2 malaslah nak bagitahu tapi 3.5 above lah :) Syukur sangat2 masih diberi peluang untuk menuntut ilmu di PALAM tuu . Bukan apa , aku ka pelajar asasi . Asasi nie sangat strick , kalau gagal even satu subjek , anda dengan keterpaksaan , akan dihantar ke Diploma . Oh myy sedihnyaa , nasib baik aku dilindung dari perkara tuu :) Apa2 pun , ingatlah ! walau apa pun keputusan yang kita dapat , itu semua dah tertulis . So , mesti ada hikmah dan kebaikannya yang ALLAH dah rancang untuk kita :) Sometimes , memang kita akan rasa down sebab bila banding dengan result orang lain yang lebih bagus . Tapi itu kan rezeki dia :) so apa2 pun bersyukur okayy :)

Thank to ALLAH for everything and , special thanks also to my beloved parent , my best housemate ever and also my sporting classmate ! without one of them , i am nothing ! Thanks once again :)












Tuesday, 6 November 2012

Jalan Paling Curam di Dunia






                                                            Assalamualaikum :)



Haii haii :D korang tahu tak kat mana jalan paling curam di dunia ? dekat Malaysia , rasanya semua jalan flat jee , kalau curam pun boleh terima lagi . hihi kira siapa yang baru dapat Lesen "L" tu masih la boleh practise kat jalan2 di Malaysia nie . Tapi jangan tak tahu , sebenarnya di New Zealand terdapat sebuah jalan nama nye Baldwin Street . Jalan nie terletak di bahagian pinggir bandar Dunedin di selatan New Zealand . dan ! jalan nie merupakan pemegang rekod dunia Guiness sebagai jalan paling CURAM di dunia # tengok lee siap tulis kat papan tanda  . dah2 takyah celoteh panjang2 lagi , meh kita tengok gambar2 dia :D






eleh curam kee  ,,biase jee , kat kampung aku pun ade --" okay itu tipu :3




haa curam kan ? ini meme tersiksa jiwa raga kalau bawak kereta manual nie :3



antara isi kat atas ini ,  untuk setiap 2.86 m perjalanan secara mendatar  , ketinggian akan meningkat sebanyak  1 meter ! :O

                                                 
senget ke kiri semuaaaa :3

eh , macam ku pernah lihat ini kereta .. tapi di mana yaaa --" hihi




haa that's all ! hihi semoga bermanfaat , assalamualaikum :D

p/s : agak2 lah kan kalau macam nie lah bukit kat litar kelas memandu tu , bole lulus ke JPJ eh ? haha nanti buat cadangan laa kat diorang buat jalan macam niee . aku dah lepas , selamat dahh hihihihihi ^^




                                                                     
                                                                       




Monday, 5 November 2012

Benarkah Chocolate menggemukkan ?



                                                        Assalamualaikum ... ;)


Haii Haii :D hurm sekarang nie kalau diperhatikan tiap2 hari hujan kan ? Alhamdulillah , hujan rahmat :) Cuma biasalah , memang bulan 11 , 12 kan musim tengkujuh . So perkara biasalah banjir sana sini . Cuma satu je persolan , kenapa Barat pun kena ? tapi diorang lagi hebat, Taufan Sandy lagii :3 Mungkin ada sebabnya ALLAH turunkan ujian macam tu , Apa2 pun ,sama2 kita doakan agar keselamatan penuntut2 Malaysia di New York dilindungi dari bencana tu termasuk rakyat lain juga tak kira kat mana jua :D


Dan lagi satu , fenomena biasa bila hujan, automatik perut kita akan lapar kan ? setuju ? haha , maybe ada yang tak setuju tuu memang jenis kurang makan hihi . Btw , bila lapar of course nak capai makanan kan . tak kesahla ape2 asalkan boleh dimakan , n sedap hihi . so antaranya CHOCOLATE or nama saintifik Melayu dia Coklat haha . Coklat ade banyak jenis antaranya :-
Dark Chocolate


White Chocolate




  


This is my favourito >.<







itu antaranya lah , malas nak letak banyak2  kejap lagi terliur , mana nak cari Coklat malam2 nie . 7E jauh huhu . Bagi aku colat sangat sedap , bole buat aku happy . As you know , Coklat dapat meningkatkan hormon Dopamin dalam badan kita yang boleh membuatkan seseorang tu happy :) Bila kita makan coklat , kadar gula dalam darah menjadi stabil dan hormon Dopamin pula meningkat n hasilnya kita Happy ! >.< Selain tu jugak Coklat juga dapat kembalikan mood dan menambah stamina . Woah banyak kan kelebihan makan coklat nie !


Tapi kan , dari kecil lagi kita disogok dengan statement macam nie . " Adik , tak baik makan coklat , nanti adik gemuk " . Yess betul kita akan gemuk , TAPI itupun kalau kita pi makan Coklat tiap2 hari . Tak lekang coklat kat tangan sepanjang masa . Usahkan coklat , apa2 makanan pun kalau kita terlalu makan , kita akan jadi gemuk kan3 ? Natijahnya , sederhana okayy my dear :) 

Kalau nak kekalkan berat badan , even kita nie gila coklat macam aku ,  boleh jee yang penting makan coklat secara sederhana n diiringi senaman kardiovaskular . Ini rahsia tau nak kekalkan berat badan yang sihat :) Even , pesakit Diabetes pun boleh makan Coklat tau ! ini berdasarkan nasihat pakar pemakanan masing2 .

dan ! ada juga mitos yang mengatakan Coklat punca jerawat . Haa yang nie kaum hawa sensitif sangat :3 haha . Ini sama sekali TIDAK BENAR ! jerawat tu sebenarnye berpunca daripada amalan pemakanan yang kurang baik , perubahan hormon ketika baligh , ditambah pengambilan makanan kurang zink dan banyak iodin !



Kesimpulannya , Chocolate tak bersalah ! haha so boleh la aku teruskan tabiat akuu :3 haha tapi Ingat ! mesti sederhana okayy . Sampai sini saja , assalamualaikum :)



amalkan coklat untuk gaya hidup lebih sihat yeah ! >.<


Saturday, 3 November 2012

Fakta Sains Yang Jarang Kita Dengar !


                                                                             Assalamualaikum :)

Haii Haii hihi . i'm totally bored so i pick up my lappy n open my blogg #aish belit2 lidah lee speaking nie .
haha okayy disebabkan terlalu bosan , n malas nak tengok drama dekat tv yang semakin hari semakin cliche oh myyy , pleasee siarkan lah cerita yang berilmu sikit plizz huhu :( geram nie haha . hurm so aku surf internet , n guess what , i found this fact ! haa so nak kongsi kat korang2 , biar ilmu kita lebih luas lagii . Especially to science students , elok bace bende2 gini dari komik2 tuu :3 hihi . 


1. Bentuk air hujan tidak sama dengan bentuk air mata. Bentuk air hujan adalah bulat.

2. Benda padat yang dipanaskan akan terus berubah jadi gas, tidak perlu jadi cecair lebih dahulu.

3. Gorila tidur di sarang yang dibuat dari ranting-ranting pohon dan dedaunan. Jantan biasanya tidur di tanah, sementara betina tidur di sarang di atas pohon. ( see , haiwan pun tahu erti 'gentlemen' ,, salute depaaa hihi :D )

4. Sebagian besar proses pencernaan terjadi bukan di perut, tapi di usus halus.

5. Cairan merah yang keluar dari daging stik setengah masak adalah bukan darah, tetapi mioglobin, iaitu“sepupu” darah yang ada di gentian otot.

6. Beg shopping dari kertas dan plastik sama-sama mempunyai sifat buruk. Beg plastik susah diurai, sementara beg kertas memerlukan tenaga yang banyak semasa pembuatannya. ( moral of the story , lepas nie bagi kami beg kain okayyy :D )

7. Bulu beruang kutub itu transparen, bukan putih. ( nie betul2 tak penah dengar ) Kulit mereka juga bukan putih, melainkan hitam. Ketika berada di kawasan panas dan lembap, kulit mereka boleh menjadi warna hijau kerana lumut. ( woah macam Iguana :O )

8. Pemetaan lidah yang menentukan bahagian tertentu untuk mengecap rasa tertentu itu adalah tidak benar. Seluruh rasa dapat dikecap oleh semua bahagian lidah. ( nampok tak , kite kene tipuu dari kecik haha )

9. Ketika Anda hidup, otak berwarna merah muda. Ketika anda meninggal, otak berubah jadi kelabu.

10. Merkuri bukan satu-satunya cairan metal. Gallium (Ga) berbentuk pepejal pada suhu ruangan, tapi akan meleleh ketika diletakkan di tangan. Cesium (Cs) dan fransium (Fr) juga boleh mencair di sekitar suhu bilik

11. Ikan Lumba-lumba tidak minum air laut. Mereka mendapat cairan dari makanan yang mereka makan. Minum air laut boleh membuatkan mereka sakit, bahkan mati.

12. Union Soviet adalah negara pertama yang berjaya mendaratkan pesawat di bulan. Tahun 1959, Luna 2 berjaya mendarat di bulan. Tahun 1966, Luna 9 juga mendarat di sana. Empat bulan kemudian, Amerika Syarikat baru berjaya mendaratkan pesawat mereka, Surveyor I. ( so Amerika bukan kuasa besar dari dulu hihih >.< )



so thats all for todayy , hihi macam banyak tapi sebenarnyaa sikit jeee kannn . okayy jumpa lagi next  time :D eh nanti dulu , thanx to Mister --" Google ! n the blogger  ! xD


Last but not least , nah ambil niee ! :D Just for youuuu ...

oh myyyy please i want some >.<


Hihi saje masuk gambar niee , nampak menawan kan hahaha >.< jangan ngidam udoh le yeee :3 okay bubyeee ! :) Assalamualaikum ..
# nampak macam aku yang lebih ngidam that's why upload kih kih kih xD


Friday, 2 November 2012

Segmen: Up Kan Followers Dengan Mendadak!!!





                                                                  Assalamualaikum :)


hai haii hihi . harini memang takde kerja selain shopping tadi . dah penat ,  balik rumah , then online huhu . inilah life cuti sem --" hihi . sambil2 online tu tiba2 nampak satu segmen kat google niee ..





target : 300

so i'm interested to join ! hihi so siapa yang berminat boleh join juga . any question just leave it @ chatbox tepi nie :) Gud luck !









Thursday, 1 November 2012

Ada apa dengan " Anak Sulung " ??


                                                Assalamualaikum :)


Haii haiii :D apa khabar mu di sana ? lama sudah tak berjumpaa haha *TERnyanyi pulak :3 haha , oke harini da masuk bulan BARU , bole buka buku BARU , bole buat azam BARU untuk bulan nie , bole shopping baju BARU ! opps , :* did i say BAJU BARU ? haha oke fine laaa , yee memang den rindu nak shopping haa , walaupun sekarang rayo Deepavali ( Happy Deepavali :) , den nak ikut shopping jugak ! boleh ko ? haha kot tak paham , buek2 paham yolah eh :3 hihi tapi kan , bila masuk je tanggal 1 November nie , terus mengingatkan aku pada tarikh keramat yang bakal menjelma tak lama lagi #ecehh . hurm 9 November ? ada apa dengan 9 november ?

ish dok oh benor muke mu pakcik buat gini :3  rilex2 haha  >.<
Itu tarikh keluarnya result asasi semester 1 . Oh myy siapa yang tak ketar kann :3 terasa balik getaran jiwa waktu nak ambil result SPM dolu2 huhuhu . Eh sekejap , korang perasan ke tak yang apa yang aku bebel daripada tadii tak ada kena mengena langsung dengan tajuk 'Anak sulung ??' haha oke nampak sangat dah mengarut , ekau kono paham den da mengantuk sobonar eh :3 haha lawak laa bila berbahasa indah2 nie hihihi :D oke back to the topic , hurmm nak cerita pasal anak sulung . Of course la aku anak sulung kann sebab tu nak storyy mory niee hihi >.< kalau tak , tak expert nak cerita bab niee sebab tugas anak sulung nie sangat berat . Actually tak lah berat sangat ( bagi aku dalam sesetengah perkara sahaja okayy ) , tapi ade certain part meme berat ! contoh :-

^ selalu diingatkan begini - "akak tu anak sulung , akak kena jadi contoh yang baik pada adik2 , akak kena belajar betul2 sampai berjaya dunia akhirat , akak kena bla bla bla ........

^kalau adik buat salah , kita yang pertama kena marah . iyeke ? but if betul , so saddd (exception to me , sebab aku rasa kalau salah adik aku , tetap depa kena marah , padahal aku yang nyakat :* hihi )

^cita2 anak sulung mesti tinggi2 contohnya - Doktor , Engineer , Peguam , Pilot ( not me eh :3)

^bila mak abah keluar , kita kena masak , oh myy saya sangat lemah dan sedang berusaha memperbaiki bab  ini dengan sebaik2nya InsyaALLAH (doakan saya doakan saya plezzz)

^Semua meletak harapan yang sangat tinggi supaya dapat kerja besar especially hurmmm of course lee Doktor ! how can i get the strength to tell all of them if i cannot be a Doctor one day ? Wallahualam :(

^hurm dah kot itu jeee hihi sekian >.<

Tapi serius laaa , bukan senang nak pikul tanggungjawab as anak sulung nie , lebih2 lagi aku perempuan .. Tapi syukur Alhamdulillah jugaa , aku nampak banyak jugak kelebihan jadi anak sulung . Dapat memberi arahan dan dilebihkan oleh ibu bapa dalam banyak hal . haha ( habis aku kalau adik aku baca nieee :3 )

Shhh could you please keep this as a secret ;)

Thanks for keeping my secret haha xD oke2 , so , nasihat saya untuk semua anak2 sulung di luar sana memandangkan saya juga anak sulung  , jangan sesekali memberontak jika disuruh itu ini . That's your duty as the older siblings ( so jangan banyak songeh ) . Ingat ! pasti ada hikmah kenapa anda dilahirkan sebagai yang sulung dalam family . ALLAH tidak mencipta sesuatu itu sia2 .. Hormatilah ibu ayah anda . Kalau rasa nak marah bila disuruh itu ini , cepat2 ingat yang ibu dan ayah kita sangat gembira apabila kita selamat dilahirkan . Seluruh kasih sayang dicurahkan pada kita , kita DITATANG BAGAI MINYAK YANG PENUH sebab kita cahaya mata pertama mereka ! So, jangan cepat melenting . Kebanyakan remaja zaman sekarang cepat marah dek kerana tekanan hidup . Tapi tidak sewajarnya ibu bapa jadi tempat meluahkan perasaan macam tuu :3

Sebak nya bila ingat ibu ayah kita T____T ( btw , the baby is so cutee rite ? :)

Itu sahaja untuk entry kali niee . Sehingga kita bertemu lagi di lain hari . Semoga berjaya untuk semua anak2 sulung dan anak2 tak sulung di luar sana >.<  and Wassalamualaikumwarahmatullahiwabarokatuh :)


p/s : doakan saya dan rakan2 saya dapat pointer yang baik untuk result yang akan diumumkan tak lama lagi okay :D May ALLAH bless all of you ! Kamsahamnida :)