Sunday, 28 October 2012

Kenangan zaman sekolah !!



                                                                       Assalamualaikum :)


hai semua !!! >.<



Haiii haiii korang hihi :D Apa khabar sihat ? diharapkan sihat selalu supaya dapat terus diberi kesempatan untuk beribadah kepadaNYA .. oke before i begin , siapa yang masih di bangku sekolah ? so put yur hands up ! hihi oke gurau :3 haha hurm bertuah lah korang tau masih sekolah . Akak tahu apa yang korang rasa sekarang . tiap2 pagi mesti macam nie kan .. " eeee malasnya nak pegi sekolah , lagi best tidur " , "eee bosannya banyak kerja sekolah " , " eeee asyik2 kena marah dengan cikgu , bosan betul lah , macam laa kite je buat salah " .. haha dan banyak lagi lah kan3 ? jangan nak tipu yee tak penah buat konon ! haha

mesti macam nie kan muka korang2 tuu bila pagi Isnin tiba ? hahahah xD


hihi korang tahu tak , tu semua pengalaman berharga tau ! tak dapat kat mana2 selain sekolah . haaa so jangan merungut . Bagi akak yang dah ke alam Universiti nie , honestly masih rinduu dengan suasana kelas , kawan2 , cikgu2 yang memahami ! ouh i miss all that ! huhu tapi semua dah lepas . Macam akak dulu pengawas perpustakaan . nah tengok nie cute tak kami >.<



teka mana satu aku haha ! >.<
huhu terus jadi rindu library bilaa tengok gambar nieee ! macam akak dulu , library tu dah macam rumah kedua . Bila bosan jee datang situu , lagipun kitorang diberi kelebihan hihi . orang lain tak bole duduk sesuka hati dalam library macam tuu hahah >.< special kannn2 ? hihi . Sekolah laa tempat kumpul kenangan terindah ! woah rindunyaaa :( kat sini jugaklah kita belajar erti kehidupan , erti jerit payah nye menuntut ilmu ( ecehh betul kee nieee --" ) apa2 pun sekolah memang best ! tapi dalam masa yang sama duk kutip pengalaman tuu , jangan sampai lupa buku . Sebab SPM tuu penting tau , penentu apa jurusan yang boleh kita ambil kelak . Bukanlah nak kata bila SPM teruk terus gelap masa depan , tapi bukankah lebih elok sentiasa  "sediakan payung sebelum hujan " :)
yaaa ini lah payung , yang aku maksudkan tadii >.<

hurm kat sini aku nak buat penghargaan haha , SMK PANCHOR thanx sebab dah beri banyak kenangan terindah ! :D hihi , famous sikit kannn >.< haaa , nak diingatkan niee , time sekolah jangan lah jadi pasif ye . Itu tak menguntungkan malah merugikan . Sebab , mana tahu , kita akan dapat teman sejati kat situ , yess , ini kisah benar ! sebab berlaku kat diri akak sendiri . n kat sekolah kan selalu banyak event macam camping , lawatan sambil belajar . event macam nie memang rugi kalau tak ikut . Macam camping , hish best tau ! Banyak tempat akak dah pegii bila ikut camping sekolah niee  , contoh :
Pulau Tioman ! :D
boleh baca kan ? hihi >.<
      

Yang nie best ! >.<
haa ni antara2 nya lah . Bukan apa , kalau nak pegi ngan famiy memang boleh tapi pulusnyee kene banyak haha . yelaa adik2 lagii kan ( exception untuk anak tunggal :3 ) n takkan nak ajak satu family main water rafting semua tu . It's not impossible tapi susah sikit sebab kena tunggu parent dapat gaji , kena tunggu cuti lagii . So kalau nak dapat pengalaman tu , just join aktiviti2 sekolah oke ! ;) last but not least ,  terima kasih sebab sudi jadi kawan baik saya . I love youu all so much ! <3
rinduu semua ! hurmmm ..
p/s : credit to my beloved best friends !! sory gambor nani takdee , huhu ade dalam fon :(
my bestieee forever ! InsyaALLAH :)
do leave your comment okee ;) Thankss !


















Beruntungnya lahir sebagai seorang Islam :)

                                                          Assalamualaikum :)

Hai korang . hihi jadi gian pulak nak update blog nie . nilah padahnye , aku tahu tuu haha . tapi InsyaALLAH aku akan kawal hihi . oke harini , mood '' hujan lebat '' . aku baru lepas pulang (wahhh pulang--") dari hantar adik aku ke KISAS . korang tahu ke ape tuu ? hurmm google lah ye hik hik xD mood hujan selalunye macam sayu kan ? ke aku sorang je yang feeling camnie huhu tapi serius bila hujan kita rasa tenang kan . Masa nilah rasa macam bertuah lahir sebagai seorang Islam . huhu sebab , contohnyaa masa hujan lebat dalam kereta tadii . sumpah takut gilaa sebab hujan terlalu lebat , sampai abah aku terpaksa stop tepi jalan . macam mana nak jalan , terlalu kabur . Tapi masa nie lah , pintu langit terbuka luas , My mom , selalu ingatkan , " akak , doalah masa sekarang , minta apa2 sebab langit terbuka luas niee " . So , masa nie memang semua berdoa semoga hujan berhenti sebab nak hantar adik aku sebelum gate sekolah dia tutup .......
yelaa nanti tak pasal2 adik aku kene tulis nama sebab sampai lambat :3
# gambar hiasan tau .. hihi

so masa hujan2 macam nie lah , betul2 rasa beruntung sebab kita as Muslim ada ALLAH swt untuk mengadu , Dia MAHA kuasa , sentiasa dengar doa hamba2 nya . walaupun kita selalu tak terlepas darioada melakukan dosa T_____T . Bila difikir2kan balik , memang rasa menyesal kan2 ? huhu . Tapi selagi kita masih bernafas , ALLAH sentiasa beri peluang untuk kita bertaubat . Paling mudah , bila kita tersilap langkah , cepat2 ucap ASTAGHFIRULLAHALAZIM . Itu penting tau . hurmm harap2 kita semua sentiasa di bawah redha ALLAH :) 



I   ♥  ALLAH :)



SO , bersyukurlah kita dilahirkan sebagai Islam . Ada orang yang lahir tidak diberi anugerah Islam .
tapi kita sangat2 beruntung . Kadang2 ada manusia yang berfikir kenapalah Islam melarang banyak perkara berbanding agama lain . Tapi , tahukah anda semua bahawa apa yang ditetapkan ALLAH itu ada hikmah di sebaliknya . Tiada yang dijadikan sia2 di muka bumi nie . dan semua tahu kan , Islam adalah Ad-din , iaitu Islam adalah cara hidup . Jauhkan laa sikap nie eh , " Islam hanya di Kad pengenalan " . Maksudnyaa , lahir as Islam tapi ikut budaya hidup agama lain . what the ?? --" urmm contohnya , kalau ada masalah pun jangan lah putus harap . sentiasa lah doa pada ALLAH , kerana Dia tak pernah jemu mendengar doa kita :) bukannya pergi jumpa orang2 tertentu macam bomoh pula untuk selesaikan masalah kita ( contoh masalah : miskin kot errr ) . ALLAH kan ade ? is that not enough ? Perbuatan macam tadi tu adalah syirik dan of course berdosa besar , Astaghfirullahalazim . Mohon2 dijauhkan semua tu dari kita semua . apa2 pun , banyak2 laa ucap Alhamdulillah , moga kita semua menutup mata nanti juga dalam keadaan Islam :)

















UiTM Puncak Alam :)

                                                                Assalamualaikum :D


Hai semua . oke nervous nak mula cerita nie , sebab i am a new blogger >.< hihi . Oke nak cerita pasal kehidupan lepas SPM . dolu2 masa SPM , result aku biase2 jeeee 8A 1B tapi Alhamdulillah dapat lerr jugee  title pelajar paling cemerlang dalam sekolah :) after SPM macam biasalah , kena isi macam2 form . dengan pening ya amat sangat , takyah cakap laa kan --" sebab orang2 luar duk suruh kita mohon doktor laa . ade yang nak engineer laa , kadang2 tuu rasa macam nak kerat dua badan aku nie :3 haha oke itu gurau hihi >,< tapi serius tension dengan desakan2 yang bagai nak gila tuu huhuh . kesian kat kat aku , lepasan spm niee . tapi takyah nak kesian sangat laa , sebab korang (adik2 kakak nie :) pun akak rasa saat korang dapat result SPM nanti , terutama yang cemerlang gemilang terbilang tuu :D haha . so semoga berjaya ! hihi . oke macam dah jauh sangat niee , urm sambung cerita , dalam duk pilih2 course apa yang aku nak ambil tuu , aku terdengar2 cerita tentang UiTM baru , UiTM Puncak Alam , orang kata UiTM nie macam pusat asasi laa . ada asasi sains n engineering . lepas buat research , aku pun tertarik n eager sangat nak pegi sana . sampai tak nampak Universiti lain dah . so aku dengan sukacitanya letak asasi sains PALAM (Nama mesra Uitm Puncak Alam) as pilihan pertama dalam UPU (yang taktau tuu , buat2 faham sebab nanti korang akan tahu jugaa hihi ) . selepas beberapa minggu yang mendebarkan , keluarlah keputusannya . Dan guess what , aku dapat pilihan pertama tuuu yeay ! n aku dapat tawaran ke matrikulasi jugaa , But aku pilih Palam hihi xD



Uitm Puncak Alam tercintaaaa :)


Haa cantik kan palam niee . so dengan rasminyaa , pada 3 Jun 2012 aku mendaftar di sini dan secara rasminya menjadi warga Palam . seriusly happy sangat sebab cantik gilaa tempat nie SubhanALLAH ! sekarang let me show you my room , and gambar2 Palam lagiii xD
Tangga maut . yang nie kejap lagi aku hikayat kat korang :3

ini gambar waktu malam di fakulti 
Mcdonald ??
Ini lah bilik akuu wuhuu . tapi plastik tuu je terkecuali --" haha









Oke dah penat nak upload haha. nanti aku upload lagii hihi . urm so how , berminat tak nak masuk Palam nie ? cantik kan tempat dia . rasa macam beruntung sangat dapat masuk sini n jadi pelajar asasi di sini . pejam celik dah habis sem 1 n now aku dah cuti sem pun bhahah xD lambat kan tulis blog --" haha btw sem 1 haritu best ! tak sabar nak masuk sem 2 hihi . For your information , kat sini ade pelajar asasi , degree n diploma . untuk aku yang ambil asasi sains nie , HANYA ada 6 subjek bio , kimia , fizik , maths , ctu , dan bel . ctu tu pend. islam n bel tuu bi . nampak sikit tapi kalau korang da belajar tahu lah sikit ke banyak huhu
:3 hurmm tapi InsyaALLAH usaha tangga kejayaan kann :) Haa lupa pulak , tangga maut tu haha . nak tahu tak , tangga tu mempunyai 200 lebih anak tangga . Tiap2 hari kecuali sabtu ahad aku akan turun naik tangga tuu , meme kurus laa aku kan , haha . Penat ? haa takpayah cakap laa , tapi dah lama2 kaki kita dapat adapt SIKIT huhu . Alhamdulillah syukur hihi . n Mcd tuu ?? haha beruntung pelajar Palam sebab luar pintu pagar Universiti nie ada Mcd hihi . Tapi aku suggest kene naik bus sebab nak pegi pintu pagar tuu bukan nya dekat --" tapi dont worry , ada bus tersedia . bas rapid KL untuk pelajar Palam keluar hihi xD cakap jee , apa lagi nak , semua ada kat Palam niee :D oke itu gurau hahaha . btw i'm proud to be Palamians . for those yang dah habis SPM dan masih menuggu result , boleh laa letak UiTM Puncak Alam sebagai pilihan kerana tak rugi punyaa InsyaALLAH :)


# nampak tak macam aku nak promote Palam ? harap2 dapat laa komisen dari bendahari Palam sebab tolong promote Palam niee >.< Amin .. Amin .. hihi .